Συνολικές προβολές σελίδας

Ετικέτες

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

"Μαθήματα στο σκοτάδι" (Μέρος 1ο)

[Φωτογραφίζει ο Ισίδωρος]

Στο πλαίσιο των "Μαθημάτων στο σκοτάδι" από το Νεανικό Πλάνο (Φεστιβάλ Ολυμπίας) - τα Ουρανοποιηματάκια (Ε1, ΔΣ Κοσκινού) προσκάλεσαν τον Κώστα Κορρέ στη βιβλιοθήκη του σχολείου "Οδ. Ελύτης" και από κοινού απολαύσαμε (με θέαση και συζήτηση) την ταινία "Βάλο" του Κάγια Γιουρικάλα.

Η κινηματογραφική μας συνάντηση ολοκληρώθηκε με την πρώτη προβολή του νέου μας μουσικού φιλμ "Τ΄αστέρι του Βοριά".Η ταινία αφηγείται μια ιστορία που μοιάζει αρκετά με εκείνες του Καρόλου Ντίκενς, με τον Βάλο, τον ταλαντούχο 9χρονο γιο ενός καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος μέσω των καπνοδόχων φέρνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που ζούνε σε ένα μικρό χωριό. Το όνειρο του Βάλο ήταν να διδάξει και θα θέσει το καλό παράδειγμα για τα παιδιά που θέλαν να μάθουν. Μαζί με τον φίλο του τον Ville, ένα εγκαταλελειμμένο παιδί, κακοποιημένο από τον αλκοολικό πατέρα του, πρόθυμο για μάθηση αλλά χωρίς να του έχει δοθεί αυτή η ευκαιρία, αποφασίζουν να αντισταθούν όταν κλείνει το σχολείο τους. Βάζοντας το καλό του συνόλου πάνω από τον εαυτό του, οργανώνει ένα κρυφό σχολειό στην αυλή του, και μάλιστα ενάντια στις διαταγές του αρχηγού της αστυνομίας που προσπαθεί να ελέγξει τις ζωές των άλλων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιθυμίες τους.
Μέσα από όλο το χάος της μικρής πόλης, ο Valo βρίσκει την ευτυχία στην διδασκαλία και προσπαθεί να καλυτερεύσει και τις ζωές των άλλων. Θέλει να τους βοηθήσει να αντιληφθούν πως πάντα υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης τους.
Η ταινία σχολιάζει ένα θέμα μοναδικής σημασίας. Το δικαίωμα ενός παιδιού να παρακολουθεί το σχολείο (Unicef). Είναι μια ιστορία σαν αυτές του Καρόλου Ντίκενς και αναφέρεται στα θαρραλέα παιδιά, στη δύναμη της φιλίας και στη σημασία του να πιστεύει ο καθένας στον εαυτό του.
Το σενάριο της ταινίας αποτελεί αληθινή ιστορία και βασίζεται στα αυθεντικά ημερολόγια ενός παιδιού που γράφτηκαν πριν από περισσότερο από 100 χρόνια. Ερμηνεύει ελεύθερα τα ημερολόγια του Αλεξαντέρι Αχόλα-Βάλο, ενός Φιλανδού καλλιτέχνη και φιλόσοφου που έζησε μια όμορφη ζωή στη Ρωσία, τη Φιλανδία και την Σουηδία. 

Σκηνοθεσία: Kaija Juurikkala
Σενάριο: Aleksanteri Ahola-Valo (ημερολόγια), Markku Flink, Kaija Juurikkala (ιδέα)
Μουσική: Annbjorg Lien, Bjorn Ole Rasch
Φωτογραφία: Harri Raty
Μοντάζ: Jukka Nykanen
Παραγωγή: Φινλανδία/ Σουηδία/ Νορβηγία, 2005
Διάρκεια: 83’


Ερμηνείες:
Joni Kehusmaa ... Ville
Vili Jarvinen ... Valo
Sara-Maria Juntunen ... Julia
Alina Sakko ... Viktoria
Eveliina Uusitalo ... Raija
Teijo Eloranta ... Pekka Ahola
Morten Faldaas ... Jurgensson
Olka Horila ... Maria
Hannu Kangas ... Ιερέας Vasili
Hannu Kivioja ... Konstantin
Pentti Korhonen ... Nikolai
Antti Litja ... Δικαστής Tuurman
Rea Mauranen ... Katariina Mauranen
Janne Raudaskoski
Liisa Toivonen 

Valo - Kaija Juurikkala
H σκηνοθέτης Kaija Juurikkala, εργάστηκε ως δασκάλα από το 1980 ως το 1989. Άρχισε τις σπουδές στης το 1990 στο τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του πανεπιστημίου Βιομηχανικών Τεχνών και Σχεδίου στο Ελσίνκι και πήρε πτυχίο σκηνοθεσίας το 1997. Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου το 2003 για τις ταινίες της για παιδιά.

Τα σημαντικότερα βραβεία της ταινίας
§                 Βραβείο καλύτερης ερμηνείας αγοριού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Πύργος 2005)
§                 2ο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών στο 240 Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Oulou (Φινλανδία, 2005)
§                 Βραβείο για τα δικαιώματα του παιδιού από την Unicef στη σκηνοθέτιδα κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20-11-2005)
§                 Πρώτο βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου στο Τελ Αβίβ (Ισραήλ, 2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου