Συνολικές προβολές σελίδας

Ετικέτες

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821


Η γιορτή μας έγινε στις 24 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Τα περιεχόμενα της πλάι στα άλλα, όπως η έκθεση των εικαστικών μας έργων με την διδασκαλία της κας Εύης, ήταν ποιήματα, τραγούδια, ιστορικές αφηγήσεις και μια θεατρική σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο «Tο άγαλμα».

Στις πρόβες, θυμάμαι, ότι κατεβαίναμε τις πρώτες ώρες και αν χρειαζόταν αφιερώναμε και τις άλλες σχολικές ώρες. Θυμάμαι, ότι αρχικά κάναμε φασαρία. Τις ομάδες παρασκηνίου τις έφτιαξε ο κύριος Π., δηλαδή μάς μοίρασε σε «παρασκήνιο 1» και «παρασκήνιο 2».

Στην αρχή της γιορτής, βγήκα εγώ μαζί με τον Γιάννη, όπου τον προλόγισα για να παρουσιάσει ένα κείμενο που είχε γράψει με τις σκέψεις του για το νόημα της Ελληνικής Επανάστασης σε εμάς, τα σημερινά παιδιά. Έπειτα, η Έφη προλόγισε τα «Σαράντα Παλικάρια», το τραγουδήσαμε και κάθε φορά που έβγαινε ένα παιδί, τον προλόγιζα ή εγώ ή η Έφη.

Βγήκε ο Ζαλάχας, είπε το ποίημα του Ανδρέα Κάλβου, «Εις Σάμον». Έπειτα η Έφη προλόγισε τον «Τσάμικο» του Μ. Χατζιδάκι (μουσική) και του Ν. Γκάτσου (στίχοι). Το τραγουδήσαμε, νομίζω, ωραία. Ακολούθησε ο Μαραβέλιας με την Νικολέτα, με 8 στροφές από την «Ωδή εις την Ελευθερία» του Δ. Σολωμού. Η Έφη προλόγισε την Δέσποινα με τα απομνημονεύματα του Θ. Κολοκοτρώνη. Στην «Ηρωική Τριλογία», του Κ. Καρυωτάκη συνεργάστηκε η Έφη, ο Κατίκας και ο Γιάννης. 

Ύστερα στην σκηνή βγήκε ο Ιβάν με το ομότιτλο ποίημα του «Από πού παλικάρι;», για να τραγουδήσουμε την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» του Δ. Σαββόπουλου. Ακολούθησε το ποίημα «Θούριος», του Ρήγα με τον Δημήτρη Νάνο, τον Μιχάλη Μανίκαρο και τον Αποστόλης Αξιώτης. Στη συνέχεια ετοιμαστήκαμε όλοι για την  θεατρική σκηνή «Το άγαλμα» από το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ι. Καμπανέλη με την Τσαμπίκα, τον Κακκούλης και τον Θωμά στη διανομή των ρόλων. 


Στο τέλος, είπαμε τον Εθνικό ύμνο όλοι μαζί.
Όταν τελείωσε η γιορτή μας ένιωσα ότι ήταν πολύ ωραία.


Κείμενο: Σπυριδούλα Μπακάρα
Δακτυλογράφηση: Έφη Χρυσοπούλου


Εικαστικό: Κωνσταντίνος Ζαλάχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου