Συνολικές προβολές σελίδας

Ετικέτες

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Παιδαγωγική Συνάντηση με τα Ουρανοποιηματάκια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σχολική κοινότητα των Ουρανοποιημάτων (ΣΤ1 – 17ου ΔΣ Ρόδου) προσκαλείται, για να παρουσιάσει τις δράσεις της, στο ΠΤΔΕ του Παν/μιου Αιγαίου. Καθηγήτριες του Παν/μιου Αιγαίου, όπως η Ελένη Σκούρτου και η Βασιλεία Καζούλλη, με σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα –πλάι στα άλλα– πάνω στην δημιουργική μάθηση, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την μετασχηματιστική διάσταση της παιδείας, έχουν κατά περιόδους προσκαλέσει τα Ουρανοποιηματάκια, για να μιλήσουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους – προκειμένου να μελετηθεί από πρώτο χέρι η αξία της «Χαρούμενης γνώσης», όπως η κοινότητα των Ουρανοποιημάτων τη διαρθρώνει και την υλοποιεί στην σχολική της ζωή.

Έτσι και την περασμένη Δευτέρα (27/11) οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ1 του 17ου ΔΣ Ρόδου, προσκεκλημένοι απ’ την τακτική Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ Ρόδου, κα  Βασιλεία Καζούλλη, στο πλαίσιο του μαθήματός της «Διδασκαλία Γλώσσας και Νέες Τεχνολογίες» παρουσίασαν με τους δασκάλους τους, τον κ. Πάνο Δρακόπουλο και την κα Σέβα Φωταρά (παράλληλη στήριξη) ενώπιον ενός κατάμεστου και φιλομαθούς αμφιθεάτρου, τις 4 δημιουργικές τους ομάδες: Α. Την ομώνυμη Λέσχη ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, Β. Το παιδικό μουσικό σύνολο «Νεραϊδοφωνίξ», Γ. Την κινηματογραφική ομάδα «Ταινίες από ξυλομπογιά» και Δ. Το τμήμα «Δημοκρατικής Αυτορρύθμισης Μαθητών».

Αξιοσημείωτο είναι πως τα παιδιά συνόδευαν εκτός από τους δασκάλους τους, η διευθύντρια του 17ου κα Μπέττυ Κυρίτση και μία ομάδα γονέων και κηδεμόνων του τμήματος τους, καθώς αυτό υπακούει στην κουλτούρα σύμπραξης και συνεργασίας σχολείου και οικογένειας που καλλιεργούν τα Ουρανοποιηματάκια κι εν γένει το 17ο ΔΣ Ρόδου.

Η ξεχωριστή αυτή Παιδαγωγική Συνάντηση ξεκίνησε στις 11.00.

Νωρίτερα, όμως, ομάδα φοιτητών της κας Καζούλλη ξενάγησε τα παιδιά στους χώρους των 2 μεγάλων κτηρίων («7ης Μαρτίου» και «Κλεόβουλος») του Πανεπιστημίου.

Τα παιδιά, ειδικά στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τον τρόπο λειτουργίας της από την χαμογελαστή βιβλιοθηκονόμο, την κα Νεκταρία.

Τα παιχνίδια των Ουρανοποιημάτων που ακολούθησαν, οδήγησαν τους μικρούς φιλαναγνώστες στην αναζήτηση σημαντικών έργων της Αλ. Ζέη, του Ε. Τριβιζά και του Οδ. Ελύτη, αλλά και βιβλίων «με το πιο παράξενο όνομα», «με το πιο εντυπωσιακό εξώφυλλο», «με τον πιο αστείο τίτλο»!

Μετά από μία απαραίτητη ανάπαυλα στο κυλικείο της Σχολής, δεκάδες φοιτητές υποδέχτηκαν τα Ουρανοποιημάτακια στο οικείο Αμφιθέατρο της.

Η παρουσίαση γρήγορα πήρε την δυναμική της συζήτησης, όπου αναδείχτηκε, πως το ορατό παράδειγμα μιας τάξης που δημιουργεί μαθαίνοντας και μαθαίνει δημιουργώντας, ενεργοποιεί στη σκέψη των φοιτητών έναν ιδιαίτερα γόνιμο προβληματισμό για το πώς μπορεί να πορευτεί το σημερινό ελληνικό σχολείο – και για το πώς είναι σε θέση οι ίδιοι να δουν τον εαυτό τους ώστε να συμβάλλουν στην παιδαγωγική του ανανέωση.

Όπως συνόψισε εύστοχα η κα Καζούλλη: «Μερικές φορές χρειάζεται να κάνουμε εμείς οι καθηγητές, ένα βήμα πίσω και να αφήσουμε τους μαθητές να μας διδάξουν. Το μάθημά τους με έπεισε ακόμη περισσότερο ότι η δημιουργικότητα είναι το κλειδί. Και αν ακόμα δεν είστε πεπεισμένοι, περισσότερα γι’ αυτό στο ιστολόγιο της τάξης τους: https://ouranopoihmatakia.blogspot.com/ »

Το πώς βίωσαν το σύνολο της εκδρομής τους στο Παν/μιο Αιγαίου τα Ουρανοποιηματάκια, το φανερώνουν –ενδεικτικά– 3 κείμενα τους:

 


«Μια εκδρομή γεμάτη γνώσεις»

του Μισέλ (Πικάσο) Μακράκη

 

Η εκδρομή μας έγινε στο Πανεπιστήμιο, στις 27/11/23, την Δευτέρα και πήγαμε με την τάξη μου, το ΣΤ1. Ήρθαν και μερικές μαμάδες, όπως η μαμά της Ευαγγελίας, η μαμά μου, η μαμά του Τίμου και η κυρία Σέβα, ενώ ο οδηγός μας ήταν ο μπαμπάς μου.

Μετακινηθήκαμε με ένα μικρό λεωφορείο που δεν ήταν ούτε mini bus, ούτε μεγάλο λεωφορείο. Η κυρία Καζούλλη μάς γνώρισε τους συνοδούς μας, οι οποίοι ήταν η Ράνια, η Σόνια, η Κατερίνα, η Κωνσταντίνα και ο Παναγιώτης.

Στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου είχε πάρα πολλά βιβλία και ράφια. Εκεί γνωρίσαμε την κυρία Νεκταρία που ήταν πολύ καλή και ευγενική. Παίξαμε ένα παιχνίδι, όπου έπρεπε να βρούμε το βιβλίο με τον πιο περίεργο τίτλο. Έπειτα  είδαμε ξανά, ότι είναι πολύ ωραίο να διαβάζεις βιβλία.

Στη συνέχεια συμμετείχαμε στο μάθημα της κυρίας Καζούλλη που το παρουσιάσαμε εμείς. Συναντήσαμε πάρα πολλούς φοιτητές. Εκεί ήταν και η κυρία Φανή, η κυρία Γιώτα και η κυρία Νεφέλη, οι φοιτήτριες που έρχονται στο σχολείο μας για τις Πρακτικές τους. Παρουσιάσαμε τις τέλειες ταινίες μας στους φοιτητές και πιστεύω ότι τους άρεσαν.

Νωρίτερα πήγαμε στο κυλικείο. Ήταν ένα τεράστιο κυλικείο: είχε καφετέρια, ψυγειάκια, τραπέζια, μπιλιάρδα, ποδοσφαιράκια. Οι υπόλοιποι φίλοι μου έπαιζαν μπιλιάρδο, ενώ ο ίδιος έπαιξα ποδοσφαιράκι μαζί με τον Πανορμίτη, τον Δημήτρη, την Ευαγγελία και την Κρισάνα.

Η εκπαιδευτική μας εκδρομή ήταν τέλεια!  Για εμένα αυτή η εκδρομή ήταν η καλύτερη εκδρομή που έχω ζήσει στην ζωή μου. Μου άρεσε πολύ, γιατί ήρθαν οι φίλοι μου και οι μαμάδες μας και, φυσικά, που οδηγός ήταν ο μπαμπάς μου!

 


«Μια μέρα σαν φοιτητές»

του Μαρίας Κάβουρα

 

Η εκδρομή μας έγινε την Δευτέρα (21/11) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκεί πήγε η τάξη μου και οι γονείς κάποιων παιδιών.

Για να φτάσουμε εκεί, μετακινηθήκαμε με πούλμαν. Μόλις μπήκαμε στο Πανεπιστήμιο, μάς περίμεναν 5 φοιτητές η Σόνια, η Ράνια, η Κατερίνα, η Κωνσταντίνα και ο Παναγιώτης. Το κλίμα ήταν υπέροχο και μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, για να μας ξεναγήσουν.

Όταν τελειώσαμε την ξενάγηση πήγαμε στην βιβλιοθήκη, όπου κάναμε πολύ ωραία παιχνίδια. Το ένα από αυτά ήταν να βρούμε το βιβλίο με τον πιο αστείο τίτλο. Εμείς βρήκαμε ένα που λεγόταν «Το νησί μαστίχα»! Στην βιβλιοθήκη μάθαμε πως υπάρχουν περίπου 280.000 βιβλία. Επίσης μας έκαναν εντύπωση οι κυλιόμενες ραφιέρες και το σύστημα με το οποίο ήταν καταταγμένα τα βιβλία.

Όταν φύγαμε από την βιβλιοθήκη, πήγαμε στο κυλικείο, όπου παίξαμε μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκι. Αγοράσαμε κάτι να φάμε και να πιούμε, αλλά μας κέρασαν και από ένα σάντουιτς και χυμό. Όταν τελειώσαμε και από το κυλικείο, πήγαμε στο μάθημα της Κ. Καζούλλη, που μας περίμεναν πολλοί φοιτητές για να δουν την δουλειά μας.

Η παρουσίαση ξεκίνησε σε μια πολύ ωραία αίθουσα με τον κ. Πάνο να μιλάει. Στην συνέχεια ο κ. Πάνος άρχισε να ρωτάει πράγματα εμάς και τους φοιτητές ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση. Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση από την προετοιμασία μέχρι την πράξη ήταν ότι δεν μιλούσε μόνο ο κ. Πάνος. Παρουσιάσαμε και εμείς πράγματα: για παράδειγμα, ο Πανορμίτης ήταν οπερατέρ, εγώ μίλησα για την ταινία μας «Πόλεμος και Ειρήνη», ο Χαλίλ είπε για το «Πάρτι Μασκέτς», η Ευαγγελία για την Γενική Συνέλευση, ενώ κι άλλα παιδιά αναφέρθηκαν και σε άλλα πράγματα που τώρα δεν τα θυμάμαι.

Και κάτι που μου έκανε ακόμα πιο μεγάλη εντύπωση είναι το άγχος που είχα για το ότι θα ήμασταν σε έναν καινούριο χώρο! Αλλά μόλις μπήκαμε μέσα, ένιωθα σαν να έχω πάει πολλές φορές και ένα συναίσθημα καλής φιλοξενίας με τριγυρνούσε όλη μέρα.

Τώρα που τελείωσε αυτή η εκδρομή νιώθω υπέροχα, γιατί ήθελα πάρα πολύ να πάω στο Πανεπιστήμιο.

 


“Η εκδρομή  μας”

του Ευαγγελίας Καριώτη

 

Η εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε στις  27 Νοεμβρίου  2023. Μας  συνόδευσαν η μαμά μου, η μαμά του Τίμου και ο μπαμπάς και η μαμά του Μισέλ. Επίσης  μας συνόδευσε η κυρία Σέβα, ενώ αργότερα ήλθε και η κα Μπέττυ, η διευθύντρια μας.

       Κατά τις εννιά παρά δέκα βγήκαμε από την τάξη. Πήγαμε και βρήκαμε τον οδηγό (ο οποίος ήταν ο μπαμπάς του Μισέλ) και το υπέροχο αυτό λεωφορείο που μας πήγε μέχρι το Πανεπιστήμιο.

Μόλις μπήκαμε μέσα στο ανακαινισμένο κτήριο γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους. Είδαμε πρώτα την κα Βασιλεία Καζούλλη, την γραμματέα του κτηρίου, τον κο  Δημήτρη και μια ομάδα που αποτελούταν από πέντε φοιτητές.

       Στην  βιβλιοθήκη είχαμε μια υπέροχη εμπειρία. Παίξαμε ένα παιχνίδι στο οποίο πληκτρολογήσαμε το όνομα ενός συγγραφέα / ποιητή. Το σύστημα των υπολογιστών της βιβλιοθήκης, έπειτα, μας έδινε έναν κωδικό και στο τέλος, έπρεπε με τη βοήθεια του να βρούμε το βιβλίο. Αυτήν την τέλεια εμπειρία την ζήσαμε με την κα Νεκταρία. Στη συνέχεια, παίξαμε κι άλλα παιχνίδια. Ακόμη μάθαμε ότι υπάρχουν πάνω από 280.000 τίτλοι!

       Στο μάθημα της κας Καζούλλη γνωρίσαμε πολλούς φοιτητές. Εγώ περίμενα να πάμε σε μία αίθουσα με σχετικά λίγους φοιτητές, αλλά αυτή δεν ήταν η περίπτωση.

        Πήγαμε επίσης στο κυλικείο. Μέσα υπήρχαν πολλά τραπέζια, δύο μπιλιάρδα και ένα ποδοσφαιράκι. Η εκδρομή μας τελείωσε με ένα τέλειο μολύβι και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους φοιτητές και στην κα Καζούλλη!

        Νιώθω στενοχώρια που φύγαμε και θέλω να πάω πίσω. 

 


1η δημοσίευση
εφημ. "ΡΟΔΙΑΚΗ", 5/12/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου