Συνολικές προβολές σελίδας

Ετικέτες

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

«Τα βιβλία εντάσσονται μέσα στη διασκέδαση μας»

Συνέντευξη με την συγγραφέα Τίτσα Πιπίνου


Κατά την τελευταία δανειστική περίοδο της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης, πλάι σε άλλα βιβλία που διαβάστηκαν και αγαπήθηκαν από τα Ουρανοποιηματάκια, ήταν «Ο Ιππότης με το τριαντάφυλλο» (εκδ. Αιώρα, 2018, σελ. 68). Πρόκειται για ένα από τα πρόσφατα έργα της σημαντικής Ρόδιας πεζογράφου κας Τίτσας Πιπίνου, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Μεσαιωνική ιστορία του νησιού μας.

Ο Εμιλιάνο που το διάλεξε και κατόπιν το παρουσίασε στην Λέσχη Ανάγνωσής μας, μάς εκμυστηρεύτηκε πως τον κέρδισε τόσο ο μύθος όσο και η ιστορία του, που από κοινού το συνθέτουν.

Μας αποκάλυψε, επίσης, πως το αγαπημένο του σημείο ήταν «όταν ο τελευταίος σπόρος φύτρωσε κι έβγαλε τριαντάφυλλα».

Οι ερωτήσεις που ακολούθησαν από τους συμμαθητές του, μας έκαναν φανερό πως επιθυμούσαμε να μάθουμε κι άλλα γύρω από την περιπέτεια της συγγραφής του. Γι’ αυτό κι ο καλύτερος τρόπος ήταν να απευθυνθούμε στην πηγή του: στην ίδια την κα Πιπίνου.

Εκείνη ευγενικότατα ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις που κατέγραψε ο Εμιλιάνο και γι’ αυτό παρέα με την ευγνωμοσύνη μας θα θέλαμε από εδώ να της ευχηθούμε καλό, δημιουργικό και δροσερό καλοκαίρι!

Όπως και σε όλους εσάς. Και φυσικά, καλή σας ανάγνωση.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας κομμάτια/μέρη από το βιβλίο σας «Ο Ιππότης με το τριαντάφυλλο»;

Πάντα μου αρέσουν οι αρχές των βιβλίων γενικά, όπως και των δικών μου και δεν κάνω εξαίρεση με τον «Ιππότη με το τριαντάφυλλο». Όταν γράψω την αρχή, μετά όλα είναι πιο εύκολα για εμένα. Επίσης και το τέλος.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Δεν θυμάμαι γιατί είναι καιρός, αλλά ίσως λίγους μήνες. Όχι για να το γράψω, αλλά κυρίως για να κάνω την απαιτούμενη έρευνα μιας και αναφέρεται στον Μεσαίωνα, μια εποχή άγνωστη γενικά ακόμη και σε όλους εμάς που ζούμε σε ένα τόπο με τόσα μεσαιωνικά κτήρια. Κι έπειτα, αφού το γράψω, το αφήνω λίγο να το ξεχάσω, ώστε να μπορώ να το διορθώσω, και αυτό συμπεριλαμβάνεται επίσης στον χρόνο της γραφής ενός βιβλίου.

Από πού πήρατε όλες αυτές τις ιδέες;

Την ιδέα μου την έδωσαν κάποιοι όταν μου ζήτησαν να γράψω κάτι σαν παραμύθι που να αναφέρεται στην εποχή του Μεσαίωνα στη Ρόδο. Έπειτα η έρευνα που έκανα για την εποχή μού έδωσε κι άλλες ιδέες. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα, η μια ιδέα φέρνει την άλλη. Όπως έχουμε δει να συμβαίνει με το καπέλο του ταχυδακτυλουργού που βγαίνουν ασταμάτητα μαντήλια δεμένα το ένα στην άκρη του άλλου.

Πόσο πολύ διασκεδάσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια της γραφής ενός βιβλίου περνάω καλά. Δεν ξέρω αν μπορώ να το πω διασκέδαση, αλλά περνάω καλά γιατί μου αρέσει όλη αυτή η διαδικασία.

Πότε διαπιστώσατε πως θέλετε γίνετε συγγραφέας και γιατί;

Το διαπίστωσα νωρίς, από παιδί, ίσως και πιο νωρίς από τη δική σας ηλικία όταν άρχισα να διαβάζω βιβλία και μέσα μου ένιωσα ότι μπορώ να το κάνω και εγώ αυτό. Ήμουν σίγουρη, αλλά επίσης γνώριζα ότι αυτό θα έπρεπε να ωριμάσει και να αποκτήσω εμπειρίες πριν αρχίσω να γράφω οτιδήποτε. Κυρίως να διαβάσω βιβλία και άλλα βιβλία γιατί αυτή είναι η σπουδή του συγγραφέα. Ακόμη και σήμερα διαβάζω ασταμάτητα.

Γιατί; Ίσως γιατί μου αρέσει να ξέρω πως κάποιοι θα πάρουν κάποια στιγμή στα χέρια τους ένα βιβλίο μου και θα περάσουν καλά, όπως εγώ περνώ καλά διαβάζοντας βιβλία άλλων συγγραφέων.

Ποια θα ήταν η ευχή σας για όλα τα παιδιά που ολοκλήρωσαν αυτές τις μέρες τα σχολικά τους μαθήματά;

Να ξεκουραστούν μετά από μια δύσκολη και περίεργη χρονιά που ήταν όχι μόνο για αυτά, αλλά και για όλους μας. Ευτυχώς ζούμε σε ένα τόπο διακοπών, ας το εκμεταλλευτούν, όσο γίνεται, αλλά επίσης είναι και μια ευκαιρία να διαβάσουν εξωσχολικά βιβλία γιατί και τα βιβλία εντάσσονται μέσα στη διασκέδαση μας.


Ο Εμιλιάνο παρουσιάζει στον Χρίστο 
τα σχέδια του Βαγγέλη Παυλίδη
που κοσμούν την έκδοση του "Ιππότη".

Περισσότερα για την κα Πιπίνου και τα βιβλία της
μπορείτε να βρείτε εδώ:

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
από όλα τα ΟΥΡΑΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙΑ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου