Συνολικές προβολές σελίδας

Ετικέτες

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

"ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ" - επετειακό έντυπο από το 15ο ΔΣ Ρόδου

Ολοκαίνουργιο μαθητικό έντυπο - που βγήκε απ' το τυπογραφείο την Δευτέρα και κυκλοφόρησε μόλις χθες εντός του 15ου ΔΣ Ρόδου - με αφορμή τη Γιορτή της 7ης Μαρτίου - απ' τα τμήματα της Γ΄ κι Ε' Τάξης του σχολείου.

Νέες πρωτογενείς κυρίως μαρτυρίες για την δύσκολη περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα και την ακόμη δυσκολότερη της Γερμανικής κατοχής.


Δείγμα γραφής:

Μαρτυρία: Ζαφείρα Καρ. / Γ1

(συνέντευξη από την Χριστίνα Ανδρουλάκη στην Κω)
«Τον Δεκέμβριο 1936, που ανέλαβε κυβερνήτης των νησιών ο Cesare Maria De Vecci έκλεισε τα ελληνικά σχολεία, έδιωξε τους Έλληνες δασκάλους και έφερε από την Ιταλία Ιταλούς εκπαιδευτικούς για να διδάσκουν μόνο ιταλικά».

 

Μαρτυρία: Τσαμπίκα Στ. / Ε2

(συνέντευξη από τη γιαγιά της στη Λίνδο)

«Η μαμά μου είχε σπίτι κάτω στην παραλία της Λίνδου κοντά στο σχολείο, με δυο μεγάλα παράθυρα που έβλεπαν στη θάλασσα, Οι Γερμανοί της το πήραν για να το κάνουν παρατηρητήριο. Μια μέρα, πήγε η μαμά μου στο σπίτι και είδε ότι είχαν βγάλει τα χαλιά και είχαν χαλάσει τα κοχλάκια που είχε το δάπεδο. Τους ρώτησε γιατί το έκαναν αυτό. Τότε οι Γερμανοί πήραν τα μαστίγια και την πήραν στον δρόμο και άρχισαν να την μαστιγώνουν. Ευτυχώς, πήραν είδηση τι συνέβαινε τα παιδιά της αδερφής της και έτρεξαν και την γλίτωσαν. Αλλιώς θα την σκοτώνανε».

 

Θερμά συγχαρητήρια αναλογούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάστηκε γι' αυτήν την ερευνητική πρωτοβουλία και φυσικά στους μικρούς μαθητές του 15ου που έμαθαν πολλά για την ιστορία του τόπου τους ρωτώντας και καταγράφοντας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ύλη του – εδώ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου